Sikhisme

Sikhisme és una religió d’alguns dels habitants del punjab, és una religió per a tothom. Els Sikhs creuen que Déu és el mateix per a totes les races i persones. Pràctiques sikh es poden resumir en tres paraules: Pregar, treballar i compartir amb tothom.

Els Sikhs recorden a Déu en tot moment (Pregar)

L’objectiu d’un sikh a la vida és portar una existència exemplar perquè un pugui fusionar-se amb Déu. Sikhs ha de recordar a Déu en tot moment i practicar una vida virtuosa i veraç i mantenir un equilibri entre les seves obligacions espirituals i bàsiques (les dues espases en un ‘Khanda’ són un recordatori d’això).

Sikhs viuen una vida senzilla i honesta (Treball honest)

El Sikhisme no demana a la persona allunyar-se de la vida ordinària per apropar-se a Déu. En realitat exigeix a la persona que utilitzi la seva vida ordinària com una manera d’acostar-se a Déu. El sikhisme és una religió pràctica que segueix un patró. La seva principal virtut és la senzillesa. No hi ha fenòmens sobrenaturals, és a dir, no creu en dimonis, àngels o esperits celestes.

Obtenir a Déu ajudant els altres (compartir)

Un sikh serveix a Déu servint (Seva) altres persones cada dia. A dedicar la seva vida al servei de desfer del seu propi egoisme i  el seu orgull. Molts sikhs es presenten voluntaris al ‘Gurudwara’ per dur a terme serveis a la comunitat. Podem veure a la gent posant la seva part aportant diner honestament per el ‘Langar’ . El Langar (cuina sagrada), servei de menjar gratis, és també un dels actes comunitàris. Sikhs també consideren la cura dels pobres, malalts o gent gran com un important deure de servei.

Igualtat

A diferència de molts religions el sikhisme ensenya la plena igualtat d’homes i dones. Les dones poden participar en qualsevol funció religiosa o realitzar qualsevol acte.

Sikhs creuen que Déu és a tot arreu

Sikhs creuen que Déu està dins de cada persona, sense importar la seva conducta, i així tothom és capaç de canviar.

Sikhs creuen en l’adoració significativa

Sikhs no segueixen rituals cecs com estar sense menjar, obligacions per visitar llocs de pelegrinatge, supersticions, culte als morts etc.

Sikhs descarten debilitats

La majoria dels éssers humans no poden veure la veritable realitat de Déu perquè estan encegats per la seu propi egoisme i en l’orgull i la preocupació material. Sikhs hauria d’eliminar la luxúria, la ira, l’afecció i l’egoisme / orgull de les seves vides. Ells no han de prendre begudes alcohòliques, menjar carn; peix; ou.

Democràcia sikh

El sikhisme és una religió democràtica. Les decisions de la Sangat (visitantes) són considerats com les resolucions que tinguin força de llei (Gurmatta) Guru Gobind Singh ji confereix l’autoritat de la organització al Panth.

La forma de vida Sikh es descriu com una “vida activa, creativa i pràctica” de “lleialtat, la fidelitat, l’autocontrol i la puresa”. S’espera que els sikhs encarnar les qualitats d’un “Sant-sipahi”, un sant-soldat, això significa estimar Déu, meditar en Déu, mantenir a Déu en el cor, sentir la proximitat de Déu i també ser fort, valent i disposat a lluitar fins protegir les persones febles dels atacants injustos cruels.